1. ETAPIA: GRAND MONTETSetik –ARPETTEra
(2015-04-19, igandea)
Argentiereko eski
estaziora goizeko 8etan heldu eta 8:30etan Grand Montetsera igotzen duen lehen
teleferikoa hartu genuen. Tiketak aurreko egunean erosi genituen, bakoitzak 24
€ ordainduta. Goizeko 9etan, Grand Montetsetik (3.226 m.) Argentiereko
glaziarrerantz hasi ginen jaisten, ez oso eguraldi onarekin; elurra botatzen
zuela, baina aurreikuspenak eguraldiak hobera egingo zuela zioen. Jaitsieran ez
genuen asko disfrutatu, elurra gogorra zegoen eta marka askorekin.
Argentierreko glaziarra
(2.530 m.) gurutzatu, eskiei “kutxillak” ipini eta 800 metrotako igoera egin
genuen Chardonneteko lepora (3.321 m.). Igoera eskuma aldetik egitea komeni da,
egon daitezkeen arrailegatik. Lepo honetatik beste aldera kanal batetik jaitsi
behar da. 60 bat metrotako soka fijo bat badu, baina guk, 30 metrotako rapel
bat montatu genuen gure sokekin eta ondoren destrepatu egin genuen.
![]() |
| Chardonneteko lepotik rapelatzen |
Beste aldera, nahiko behe laino
itxiarekin jaitsi ginen Trienteko platora. Gehienak hemendik Trienteko aterpera
joaten ziren. Guk ezkerretara egin eta jaisten jarraitu genuen.
Ondoren, soka
fijoak zituen 50 metrotako korredore batetik igo genuen Col de Escandiesera eta
hemendik behera, oso elur onarekin eta asko disfrutatuz 1.100 metrotako
jaitsiera egin genuen
Arpetteko aterpera (1.627 m). Jaitsiera honetan, kontuz
ibili behar da elur jauziekin; jaisten goazela, eskuma aldeko magalak elurrez
kargatuta daudenean arriskutsuak direrako.
Arpetteko aterpea oso ondo
dago: berriztuta, 4 pertsonandako
logelekin, ura dohainik, janaria ugari. Prezioa: 75 € pertsonako ordaindu
genuen afaria, lo egitea, gosaria eta arratsaldean hartutako zerbeza prezioan
barne.
Etapa honetan, guztira 8 ordu egin genituen, 900-1000 metrotako desnibel positiboa, 2.600 metrotako desnibel negatiboa eta 21 bat kilometro.
Etapa honetako TRACKa
eta ARGAZKIAK
Chardonneteko leporantz 1. BIDEOA
Trienteko platotik beherantz, Escandieserako igoera hasi aurretik 2. BIDEOA
2. ETAPIA: BOURG SAINT PIERREtik VALSOREYko ATERPEra (2015-04-20, astelehena)
![]() |
| Arpetteko aterpea |
Arpettetik oinez
jaitsi ginen Champex herrira, kilometro inguru dago eta 15-20 minutu behar dira
(bukaeran zatitxo bat eskiatzen ere egin daiteke, eski pista batetik). Goizeko
8:20an autobusa hartu genuen eta Orsieres herrira jaitsi gintuen. Herri honetan
autobusak 20´geldialdia egiten du eta berriz autobusa aldatu gabe, goizeko
9etan Bourg Saint Pierrerera igo gintuen. Guztira bakoitzak 16 bat franko suizo
ordaindu genituen (16 €).
9:30etan hasi ginen
oinez Bourg Saint Pierren (1650 m.) eta eskiak porteatu genituen ordu eta erdian
zehar 2.100 metrotako altuera arte. Bereziki
zati honetan, motxilaren pisua (13,5 Kg eta eskiekin 18 kg) ondo nabaritzen da.
Gero eskiekin, bero handiarekin, Valsoreyko aterperaino (3.037 m.) igo genuen
eta eguerdiko ordu biak aldera heldu ginen. Aterpetik Mont Velan (3.727 m.)
mendiaren ikuspegi bikaina, baita hurrengo egunean joan behar dugun alderantz
Gran Combin (4.314 m.) eta Petit Combin (4.100 m.) mendiak.
Arropak aldatu,
sikatu, deskantsatu eta 18:00etan afaria.
Aterpea nahiko
txikia da eta jendez gainezka zegoen. 2 logeletan banatzen da jendea. 82 €
pertsonako ordaindu genuen afaria, lo egitea, gosaria eta arratsaldean
hartutako eta hurrengo egunerako teak. Prezioaren
barne ere zegoen edandako zerbeza (7,5 € 50 cl.)
![]() |
| Valsoreyko aterpea |
Etapa honetan, lau
ordu eta erdi egin genituen, 1.400 metrotako desnibel positiboa, eta 10 bat
kilometro egiteko.
3. ETAPIA: VALSOREYko ATERPEtik VIGNETESeko ATERPEra (2015-04-21, asteartea)4:45etan jaiki, oso
lo gutxi eginda (jendea zurrungaka, bero, …) gauzak prestatu, gosaldu eta 6etan
abiatu ginen gorantz, gauez frontalekin, aurrean Gran Combin mendia (4.314 m.).
![]() |
| Eguna argituko orduko abiatu ginen |
Sonadóneko lepora (3.520
m.) goizeko 8etan heldu ginen. Bukaeran, bi metrotako resalte (cornisa) bat
pasatu behar izan genuen sokak erabiliz.
![]() |
| Sonadeko lepora heltzeko zegoen resaltea |
Apur bat jaitsi, 60
metrotako igoera bat egin beste lepo batera, eta 1.200 metrotako jaitsiera bat egin genuen Chanrioneko aterpera joateko bidegurutzeraino. Asko disfrutatzeko jaitsiera izan zen.
Goizeko 10 ziren (4 orduko ibilbidea) beraz zerbait jan eta eskumara egin
genuen Otemako glaziarrerantz.
![]() |
| Otemako glaziarrerako sarrera |
![]() |
| Otemako glaziarrean gorantz |
Glaziarraren erdi erditik egin genuen gorantz
eguraldi oso onarekin. Otemako glaziarra oso luzea da; 15 bat kilometro.
Glaziarraren ia bukaeran, ezkerretara egiten da eta aldapa bat igoaz (hemen bai
bero) Vigneteseko aterpea ikusten da. Aterpera heltzeko ere bueltatxo bat eman
behar da altuera batean dagoelako. Vigneteseko aterpea (3.160 m.), bere ondoan
Arolla mendiaren tontorra (3.796 m.), eskietan egiteko modukoa.
![]() |
| Vignetesera heltzen. Atzean Pigne d´Arolla (3.796 m.) |
Aterpe hau oso ondo dago: handia da, logela ugarirekin eta janaria ona (gosaltzeko tortillia eta beikona ere). Prezioa: 76 € pertsonako ordaindu genuen afaria, lo egitea, gosaria, arratsaldean hartutako zerbeza eta hurrengo egunerako ur botilak prezioan barne.
![]() |
| Atzean Vigneteseko aterpea |
Aterpe hau oso ondo
dago: handia da, logela ugarirekin eta janaria
ona (gosaltzeko tortillia eta beikona ere). Prezioa: 76 € pertsonako ordaindu
genuen afaria, lo egitea, gosaria, arratsaldean hartutako zerbeza eta hurrengo
egunerako ur botilak prezioan barne.
Etapa honetan,
guztira 9 ordu egin genituen, 1.600 metrotako desnibel positiboa, 1.500
metrotako desnibel negatiboa eta 24 bat kilometro egiteko.
Etapa honetako TRACKa eta ARGAZKIAK
Otemako glaziarrean gorantz 5. BIDEOA
Valsoreytik irteera, Sonadonerantz 3. BIDEOA
Chanrionerantz jaitsiera 4. BIDEOAOtemako glaziarrean gorantz 5. BIDEOA
4. ETAPIA: VIGNETESeko ATERPEtik ZERMATTera (2015-04-22, asteazkena)
5etan esnatu,
5:30etan gosaldu eta 6:50etan abiatu ginen, Otemako glaziarrerantz (jaitsieran
elurra oso gogorra). Handik gorantza Evequeko lepora (3.382 m.), ia 400
metrotako desnibela eskiekin ondo
igotzen dena.
![]() |
| Aitor Evequeko lepora heltzen |
Jaitsi eta bigarren igoerari ekin genion, lehenengo lautada batetik
fokeatzen eta ondoren granpoiekin kanal batetik Mont Bruleko lepora (3.213 m.)
Jaitsiera txiki bat eta berriz ia 500 metrotako desnibeleko igoera, eskiekin
oso ondo egiten zena, azken lepora heltzeko Valpellinekoa (3557 m.).
Hemendik
Matterhorn edo Cervino (4.478 m.) mendiaren bistak zoragarriak dira.
Valpellinetik
Zermattera ia 2.000 metrotako jaitsiera dago, Matterhornen magaletik. Azkenean
eski pista batetik herrira heldu ginen.
![]() |
| Elurra, pistetan bakarrik |
![]() |
| Zermatteraino heldu ginen eskiatzen |
Etapa honetan,
guztira 8 ordu egin genituen, 1.150 metrotako desnibel positiboa, 2.800
metrotako desnibel negatiboa eta 30 bat kilometro egiteko.
Zermattetik Tasch herrira
trenez joan ginen.
Tasch-en furgoneta taxi bat hartu genuen Chamonixera joateko.
2 ordutako bidaia da eta 450 € ordaindu genituen (112€ pertsonako). “Christof taxi” (telefonoa:
027 967 35 35). Beste konpañia batzuk 600 eta 700 € eskatzen zizkiguten.
Trenez, 85 bat €
pertsonako irtetzen zuen 4-5 ordutako bidaiarekin.
Kotxea alokatzeko
aukera aztertu genuen Tasch herriko Hertz konpañiarekin, baina Chamonixen kotxea
uzteko aukera ez zutela esan ziguten.
Etapa honetako TRACKa eta ARGAZKIAK
Evequeko lepotik beherantz 6. BIDEOA
Valpellineko lepoan 7. BIDEOA
Zermatterantz jaitsiera 8. BIDEOA
Beste egun bi genituenez, eta goizetan behintzat eguraldia ona iragarrita zegoenez, honela aprobetxatu genituen:
MAR DE GLACE
(2015-04-23, osteguna)
Oinez, mendi ibilbide bat Mar de Glacera egin genuen egun honetan.
Chamonixeko Les
Bois auzoan (1.065 m.) kotxea utzi eta bidezidor batetik oinez igo genuen
Montenversera (1.913 m.) La Jorasse aldetik igo genuen, eta hemendik Les Drus
(3.754 m.) mendiaren ikuspegia oso polita da.
1.600 metrotatik gora bidea
elurtuta zegoen eta gu trekineko zapatilekin joan ginen. Gero, “Vía
Ferratetatik” glaziarrera (1.700 m.) jaitsi ginen.
![]() |
| Via Ferratetatik behera, glaziarrera. |
Bertan izotzean dagoen
tunelera (Grotte) joan ginen; benetan ikusgarria.
![]() |
| Glaziarrean egindako tunela |
Berriz ferratetatik igo
genuen eta Les Boiserantz jaitsi ginen Caillet aldetik (kremallera trenaren
bidea jarraituz zati batean). Azkenean 5 ordu egin genituen ibiltzen.
MONT TELLIERS
(2015-04-24, ostirala)
Kotxean igo genuen
Martignytik Grand San Bernardo
porturantz, eta ordaindu beharreko tunelean sartu aurretik col ipintzen
duen tokirantz irten eta berehala aparkatzeko lekua ikusiko dugu eski
estazioaren ondoan (1.921 m.).
Bidetik kilometro
bat inguru egin ondoren oinez, eskumatara irten genuen bidetik eta eskiak jantzita
gorantz abiatu ginen. 1.000 metrotako desnibela bi ordu eta erditan egin
genuen. Mont Telliers mendia (2.951 m.) oso polita da eskiekin egiteko eta bista
zoragarriak ditu.
![]() |
| Cesar tontorrean |
Jaisterakoan nahiko elur biguna izan genuen.
ATERPEEN IZENAK ETA KONTAKTUAK
- RELAIS D'ARPETTE tel.:+41(0) 277831221
- REFUGE DE VALSOREY +41 (0)27 787 11 22
- CABANE DES VIGNETTES 0040272831322
- CHAMONIXen: CHAMONIARD VOLANT 45 route de la Frasse, Chamonix, France, 74400Prezioak pertsonako: Lo egitea: 20 €, Gosaria: 6 € eta Afaria: 15 €.
MATERIALA:
ERROPIA:
Galtzontziloak
Kamiseta termikoak
3
Mailak
Galtzerdiak 3
Eskularruak
2
Bufa eta biseria
Prakak
Praka sira
Mailot manga luzea
Txaketila
Sira edo plastikoa
Plumiferua
MENDIKO MATERIALA:
Sokia 30m 2 (Aitor
eta Alainena.)
Arnesa
Kordinua 3m+1m
Lazoa 1
Zortzia
Mosketoiak
seguridadekoak 2
Izotzeko
tornillua 2(Aitor eta Alainena.)
Arva
Sonda
Pala
Kutxillak
Granpoiak
Pioleta
Larruak
Eskiak
Bastoiak
Kaskua
Manta termikoa.
DANETARIK:
Telefonua, Karteria
(Dirua, VISA, NAN, Gida baimena, atzerrirako osasun asistentzia txartela), kargadora,
Mapak (cesar), Eguzkiko eta espanetako krema, Toalla txikia, Frontala,
Betaurrekoak 2 (ventisca eta normalak), Compeed, Botikina (cesar), GPS eta
pilak, Nabajia (Aitor Andoni), Argizaria larruentzat, Erreparazio kita (Aitor,
Ruben), Bridak (Aitor, Ruben), Zinta isolatzailea (Aitor Ruben), Errepuestoko
larruak (Ruben Andoni), Izara zakua (saco sábana)
JATEKUA
Barritak 3
eguneko.
Txokolate
tabletia.
Frutos secos.
Frutas secas:
Pikuak, pasak...
Gelak
Isostar pastillak
BOTIKINA:
Papelezko
puntoak, Ibuprofenoa, Gasak, Esparadrapua, Cristalmina eta Baselinia
Hau guztia
sartzeko 35-45 litroko MOTXILIA
IRTEERA HONETAKO PARTAIDEAK:
![]() |
| Cesar Eriz, Andoni Urrutia, Ruben Eriz eta Aitor Cenitagoya |





































No hay comentarios:
Publicar un comentario