- Desnibel positiboa: 4.500 m.
- Distantzia: 55 kms.
- Neguan zabaltzen dituzten aterpeak (aurten otsailaren 11tik, martxoaren 11ra): Restanca, Ventosa, Estany Llong, Blanc, Amitges eta Saboredo (Colomers talde baterako eskaera eginez gero).
- Aterpeen erreserbak: www.refusonline.com (Ventosa bakarrik erreserbatu genuen helbide honetan. Besteak, eguraldi ona zetorrela ikusita, Ventosa aterpeko guardiak egin zizkigun)
CARROS
DE FOC, 2017ko otsaila.
Andoni Urrutiak,
Cesar eta Ruben Erizek 5 etapatan egindako ibilbidea da ondorengoa.
Desnibel positiboa: 6.159 metro. (Bataz beste: 1.232 m. eguneko)
Kilometroak: 83,5
km. (Bataz beste: 16,7 km eguneko)
Denbora: 33 h. (Bataz beste: 6h 30´eguneko)
1. Etapa: PONT DE RESSEC – RESTANCA
–MONTARDO -VENTOSA
Desnibel positiboa: 1555 m.
Kilometroak: 14,7 km.
Denbora: 6 h.
2. Etapa: VENTOSA – ESTANY LLONG
Desnibel positiboa: 1555 m.
Kilometroak: 14,7 km.
Denbora: 6 h.
2. Etapa: VENTOSA – ESTANY LLONG
Desnibel positiboa: 1213 m.
Kilometroak: 13,8 km.
Denbora: 6 h.
3. Etapa: ESTANY LLONG – COLOMINA –BLANC
Desnibel positiboa: 1317 m.
Kilometroak: 18,9 km.
Denbora: 8 h.
4. Etapa: BLANC – MALLAFRE – AMITGES - SABOREDO
Desnibel positiboa: 1211 m.
Kilometroak: 17,09 km.
Denbora: 7 h.
5. Etapa: SABOREDO – COLOMERS –RESTANCA – PONT DE RESSEC
Desnibel positiboa: 863 m.
Kilometroak: 19,04 km.
Denbora: 6 h.
Kilometroak: 13,8 km.
Denbora: 6 h.
3. Etapa: ESTANY LLONG – COLOMINA –BLANC
Desnibel positiboa: 1317 m.
Kilometroak: 18,9 km.
Denbora: 8 h.
4. Etapa: BLANC – MALLAFRE – AMITGES - SABOREDO
Desnibel positiboa: 1211 m.
Kilometroak: 17,09 km.
Denbora: 7 h.
5. Etapa: SABOREDO – COLOMERS –RESTANCA – PONT DE RESSEC
Desnibel positiboa: 863 m.
Kilometroak: 19,04 km.
Denbora: 6 h.
Ostiralean,
abiatu ginen eta 4 ordutan Salarduko “Era Garona” albergean geunden. Bertako pentsio erdia 37,40€ pertsonako da.
Ventosako aterpea,
pentsio erdia: 45€ pertsonako. Guztira 70 plaza ditu. Larunbata izanda nahiko jende dago.
1. Etapa, 2017-02-18 larunbata: Artieseko Pont de Ressecetik Ventosa
aterpera
Kotxearekin
Artiesera abiatu gara. Pont de Ressecera doan bidea hartu eta bertara heldu
baino 30´lehenago kotxea utzi behar izan dugu elurragatik (1300m.). Retancako
aterpera (2010m.) 2 ordutan heldu gara, basotik igota (igoerako bidea). Gorantz
jarraituz “Col de Crestadara” (2400m.) heldu gara. Hemendik hegorantz
orientatuta dagoen palatik Montardora (2800m.) igo dugu lau ordu eta erditan.
Jaitsiera aldapatsua, motxila handiak, … elurra nahiko ona, berriz Col de
Crestadara eta jarraian lakuaren gainetik Ventoda y Calvel aterpera (2222 m.)
heldu gara. Guztira ia 6 ordu.
![]() |
| 1. etapako perfila |
| Atzean Restanca aterpea |
| Montardo |
| Ventosa aterpea |
2. Etapa, 2017-02-19 igandea:
Ventosa aterpetik Estany LLong aterpera
Egunero lez,
7:30etan altxatu eta 9etan irten gara. Barranc de Colietora jaitsi eta goratz
abiatu gara Estany de Colietora (2250m.). Hemen konfunditu eta ezkerretara
hartu dugu Estany Tort aldera eta jarraituz ia “Pic d l, Estany de Contraix”era
heldu gara (2700m.), goizeko 11etan. Contraixera pasoa ez dugunez argi ikusi
berriz Estany de Cloietora jaistea erabaki dugu. Ggainera oso jaitsiera polita
dela ikusi dugu, elur onarekin (iparra). Coll de Contraixera (2752m.) igo dugu
eskiak kendu gabe. Beste aldera jaisteko, lehen 100 metroak granpoiekin egin
ditugu eta ondoren eskiatzen Estany de Contraixera jaitsi gara. Elur
bigunarekin errekaraino jaitsi eta aterpera, gorantz, berriz larruak ipinita, 6
ordu inguruen heldu gara.
2. etapako tracka![]() |
| 2. etapako perfila |
| Estany de Colieto |
![]() |
| Contraix lepoa |
| Estany LLong aterpea |
3.
Etapa, 2017-02-20 astelehena:
Estany LLong aterpetik J.M. Blanc aterpera
Asmoa “Dellui”ko
lepotik joatea zen baina aterpeko guardiak (Robertok) esan digu neguan egiteko
hobeto dagoela, estableago (más franco) “Collado Gavatxos”etik. Horrela hasi
gara baina bailaraz erratu eta Gavatxoz baino 100 m. gorago (2785m.) dagoen
beste lepo batera igo dugu (Gavatxo lepoa gure ezkerretara dago). Leku oso
polita, beste aldera jaitsiera ona (hegora ematen duen pala bat, baina elurra
transformatuta). Colomina aterperaino (2408m.) oso gogorra (gora eta behera)
baina oso polita. Ondoren, ez gara joan “paso del osotik” ikusi dugulako
palaren orientazioagatik elurra ez zegoela egoera onean, eta “Estany de Mar”
iboari buelta eman diogu. Hortik Saburóko leporaino (2689 m.) igo dugu. Tarte
guzti hau, lehen lepotik, larruak kendu gabe egin dugu. Saburótik jaitsi eta
iboi batzuetan bastoiei eraginez, larruak jantzi gabe, heldu gara Blanc
aterpera 8 ordutan.
![]() |
| 3. etapako perfila |
3. etapako tracka
![]() |
| Iboien ertzetan KONTUZ! Batzuetan zuloak egiten dira |
| Colomina aterpea |
| Saburóko leporantz |
| J.M. Blanc aterpea |
4.
Etapa, 2017-02-21 asteartea:
J.M. Blanc aterpetik Saboredo aterpera
Aterpetik irten eta
lakuen gainetik (guardiak esan digu hauen gainetik trankil ibiltzeko)
“Monastero” leporantz hartu dugu lehenengo gero eskumatarantz egiteko, guardiak
esan digun beste lepo batetik jaisteko. Lepo hau “Coll de la valleta seca”
(2727m.) da. Bertara ordu eta erdian heldu gara, bide zuzenena hartu ez badugu
ere. Bere jaitsiera ipar aldetik oso elur onarekin da (hasieran, guretzat,
aldapa gehiegi). Jaitsieraren azken zatia, Monasterotik datorren bidearekin
elkartu baino lehen, pinudi batetik da eta hasieran ondo egon da baina bukaeran
elurra ez zen oso ona. Hala ere, eskiatzeko oso paraje polita da. Ernest
Mallafré aterpera (1992m.) aterpera heldu gara, zerbait jan eta Estany Sant
Maurici kontratik gorantz egin dugu Amitges aterpera (2378m.) Mallafretik ordu
eta erdi egin ditugu. Amitgesen trago bat hartu eta bertako guardiak, ValentiK,
Wifi pakete bat eman digu Saboredo aterpekoari emateko. Amitgesetik Raterako
lepora (2543m.) lepora igo, zerbait jan eta Saboredoko aterpera (2303m.) jaitsi
gara iparrera ematen duen jaitsiera eder batetik. Arratsaldeko 4etan heldu
gara, beraz, guztira 7 ordu.
![]() |
| 4. etapako perfila |
| Blanc aterpea |
| Coll de la Valleta seca |
| Ernest Mallafré aterpea |
![]() |
| Estany Sant Maurici |
| Amitges aterpea |
| Saboredo aterpea |
| Saboredo aterpeko goiko pisua |
Saboredo aterpea,
pentsio erdia: 43€ pertsonako. Guztira 28 plaza ditu. Aterpean, guardia (Julian) bere bi langile
(beraietako bat Haritz, euskalduna, gurekin bizikletan ibilitakoa), 6
suhiltzaile madrildar (kanal bertikalak jaisten eta grabatzen ibili dira) eta
gu gaude. Oso jende atsegina. Aterpea ere txikia, ekologikoa eta erosoa.
Aipatzekoa ere afaltzeko prestatu zigutena: 1. Beraiek egindako patea, 2. Humus
(txitxirioak txikituta, limoia, olioa, berakatza, semola), 3. Zopa, 4. Pizza
antzerako zerbait berdurekin, 5. Entsalada, 6. Gisotea butifarrarekin eta
postrea pastel zati bat.
5. Etapa, 2017-02-22 asteazkena:
Saboredo aterpetik Pont de Ressecera
Guardak eta
Madrildarrak agurtu eta betiko lez goizeko 9etan abiatu gara Sendrosako lepora.
Jaitsiera eta lautada batzuk eginda Colomerseko aterpera (2120m.) heldu gara.
Berriz gorantz, “Port de Caldes” leporantz egin dugu, hasieran, beste marka
batzuk jarraituz, ezkerrera gehiegi egin badugu ere, igoera luze baten ondoren
heldu gara lepora (2567 m.). Zerbait jan ondoren, elur oso onarekin jaitsi
gara, bukatzeko, eguneko eta itzuliko azken eta lehen lepora, Crestadara
igotzeko. Restancara jaitsi eta oraindik 14:30ak zirenez, beherantz egitea
erabaki dugu. Bertako guardiari ez ginela geratuko esan eta 15:00etan beherantz
abiatu gara, presia pasatu baino lehen, eskumatara dauden jaitsierako
paletatik. 40´tan kotxera heldu gara (elurra amaitzen zen tokitik kotxera
10´egin ditugu oinez). Gaurkoan ere sei ordu eta erdi egin ditugu.
![]() |
| 5. etapako perfila |
| Laku gainean Colomers aterpea |
| Colomers aterpea |
| Aurrean Port de Caldés |
| Port de Caldesetik Montardo mendia |
| Montardo Artiesetik (Pont de Ressec) |
Bidaiaren beste gastu batzuk: autopistak 60€ eta gasolina 70€
Irteera honetako argazki guztiak ikusteko klikatu hemen













No hay comentarios:
Publicar un comentario